En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet fra 2021 viser at barn av foreldre med svært lav inntekt har en betydelig høyere risiko, faktisk rundt tre til fire ganger så stor, for å bli diagnostisert med psykiske lidelser sammenlignet med barn fra mer velstående familier.
– De store forskjellene i psykiske lidelser etter foreldres inntekt er oppsiktsvekkende, spesielt med tanke på at inntektsforskjellene i Norge er relativt små sammenlignet med andre land, sier Jonas Minet Kinge, som er forsker ved Senter for fruktbarhet og helse i Folkehelseinstituttet og førsteamanuensis i helseøkonomi ved Universitet i Oslo, i forbindelse med en nyhetssak på Fmi.no.
Å vokse opp i en familie med dårlig økonomi viser ofte langvarige virkninger på barnets fremtidige muligheter. En betydelig andel av ungdommene som havner på utsiden av samfunnet, kommer fra familier med lav inntekt. Disse ungdommene opplever også størst vanskeligheter med å integrere seg tilbake i fellesskapet. Barn som opplever mange utfordringer i livet, har langt større sjanse for å møte hindringer enn de som har hatt trygge familieforhold. Det er viktig å merke seg at fattigdom ofte kan være kumulativ, der lav utdannelse blant foreldre, dårlig økonomi, dårlig helse og svake forutsetninger for omsorg kan være gjensidig forsterkende faktorer.
For et barn som vokser opp i økonomisk vanskelige situasjoner, er opplevelsen todelt. Det innebærer ikke bare mangel på penger, men også utfordringer som sult, fravær fra sosiale arrangementer som bursdager, en ustabil boligsituasjon og begrensede muligheter til å delta i aktiviteter sammen med venner. Samtidig må de håndtere en følelse av skam og ofte prøve å skjule familiens økonomiske situasjon for andre i nærmiljøet. Fattigdom gjør det ofte vanskelig for barn å oppfylle sine mest grunnleggende behov for tilhørighet i fellesskapet.
Altså vil det å hjelpe familier ut av fattigdom ikke bare være en investering i familien, men også noe som vil gagne samfunnet som helhet i det lang løp.
Deler hentet fra artikkelen Mye større risiko for psykiske lidelser hos barn av foreldre med lav inntekt hos Fmi.no